BAHAN-BAHAN
2 ekor ikan keli (sederhana besar) - dikelar badannya
Asam jawa atau limau (utk menghilangkan lendir pada badan ikan keli)
Serbuk kunyit & garam
Minyak untuk menggoreng
4 biji cili masak (boleh juga ditambah dgn Cili api kalau suka extra pedas)
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 labu bawang besar
sedikit halia
asam jawa, gula, garam & serbuk perasa secukupnya
LANGKAH PENYEDIAAN :
1) Basuh ikan keli dengan limau atau asam jawa hingga hilang lendir.
2) Gaulkan ikan keli dengan kunyit & garam dan kemudian digoreng sampai garing.
3) Kisarkan cili masak, bawang merah, bawang putih & halia. Tumiskan hingga naik bau.
4) Masukkan air asam jawa, gula, garam & serbuk perasa secukupnya.
5) Jika suka akan sambal yang agak berkuah, boleh tambahkan air & biarkan menggelegak.
6) Masukkan pula bawang besar yang dihiris dan biarkan hingga layu.
7) Akhir sekali masukkan ikan keli yang sudah digoreng & balik-balikkan. Cepat-cepat tutup api supaya ikan tidak jadi lembik.
Sumber: www.halaqah.net