BAHAN-BAHAN ( 5-6 orang )
1kg udang harimau - bersihkan dan toskan
1 senduk cili kisar
1 biji bawang besar *
4 ulas bawang putih *
2 hiris halia *
4 sb serbuk rempah kari
2 batang serai - dititik
2 lembar daun kari – dipetik-petik
1 cawan santan - drpd ½ biji kelapa
3 sb penuh kerisik
garam dan gula secukup rasa
1 keping asam gelugur @ sedikit air asam jawa
minyak untuk menumis
LANGKAH PENYEDIAAN:
1) Kisar bahan-bahan yang bertanda * dan campurkan cili kisar dan rempah kari.
2) Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan campuran bahan kisar, serai dan daun kari hingga wangi.
3) Masukkan santan, garam, gula, asam dan kerisik, gaul rata.Tambahkan sedikit air dan masak hingga mendidih. Masukkan udang dan gaul rata dan masak hingga udang berubah warna.Matikan api dan siap untuk disajikan.
Sumber: www.myresepi.com