Rendang Udang


BAHAN-BAHAN ( 5-6 orang )

1kg udang harimau - bersihkan dan toskan

1 senduk cili kisar

1 biji bawang besar *

4 ulas bawang putih *

2 hiris halia *

4 sb serbuk rempah kari

2 batang serai - dititik

2 lembar daun kari – dipetik-petik

1 cawan santan - drpd ½ biji kelapa

3 sb penuh kerisik

garam dan gula secukup rasa

1 keping asam gelugur @ sedikit air asam jawa

minyak untuk menumis

LANGKAH PENYEDIAAN:

1) Kisar bahan-bahan yang bertanda * dan campurkan cili kisar dan rempah kari.

2) Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan campuran bahan kisar, serai dan daun kari hingga wangi.

3) Masukkan santan, garam, gula, asam dan kerisik, gaul rata.Tambahkan sedikit air dan masak hingga mendidih. Masukkan udang dan gaul rata dan masak hingga udang berubah warna.Matikan api dan siap untuk disajikan.

Sumber: www.myresepi.com

blog comments powered by Disqus