Rendang Daging


Bahan-bahan ( 6-7 orang makan )
1 kg daging lembu (daging batang pinang/daging biasa pun boleh)
*1 biji bawang besar
* 3 ulas bawang putih
* 2 cm halia
* 2 cm lengkuas
* 2 cm kunyit hidup
* 2 batang serai (* dikisar)
14 biji cili kering (direndam dalam air panas dan dikisar lumat dgn sikit minyak masak)
1 paket santan serbuk / 200ml santan pekat (nak lebihkan santan pun boleh)
2 sudu besar kerisik
1 keping asam gelugur/ sedikit air asam jawa
1 helai daun kunyit (diracik halus)
1 kuntum bunga lawang, 5 kuntum bunga cengkih dan 1 batang kulit kayu manis
gula & garam secukup rasa


LANGKAH PENYEDIAAN :
1) Gaul daging dengan bahan2 kisar dan masukkan dalam kuali. Masukkan air dan gula. Masak hingga daging hampir empuk.
2) Di dalam kuali lain, tumiskan bunga lawang, kulit kayu manis dan bunga cengkih dengan sedikit minyak.
3) Masukkan daging yang telah masak tadi. Masukkan cili kering yang telah dikisar. Masak sampai hilang bau cili. Kalau daging tak masak lagi boleh ditambah air.
4) Masukkan santan, kerisik, asam gelugur/ air asam jawa & daun kunyit. Masak lagi hingga daging benar2 lembut.
5) Masukkan garam secukup rasa. Kecilkan api dan biarkan kering.
* Kalau suka rendang tu basah-basah sikit jangan masak sampai kering sangat.


Sumber :Sendiri
blog comments powered by Disqus